Short story

Боулингът е една от най-старите игри в света. Археолози откриват в Египет, детски гроб на около 5200 години. В него откриват топки, кегли и друго оборудване. Така разбираме, че древните египтяни, преди много векове, са играли някакъв вид боулинг.

В Германия, 200 г сл. Хр. на панаири и празници, които са правени по села и градове, са играли подобна на боулинга игра – хвърляли кокали по 9 дървени фигури, които наричали „кегли“ (kegels) а играчите, наричали „keglers“.

Има сведения за игра на боулинг в Англия и Холандия около 1100 г. сл. Хр. През 1600 г. със заселването на холандците в щатите и формирането на Ню Амстердам (днешен Ню Йорк) те пренасят играта в САЩ, играла се тогава от 9 кегли подредени в ромб (9 pins bowling). Играта веднага се разпространява и става известна под името „Dutch Pins“. Паралелно с играта започват и залагания в много големи размери, което след време принуждава правителството да я забрани със закон. Години по-късно играта се завръща в сегашния й вид, добавяйки десета кегла, тя става вече боулинг с десет кегли (10 pins bowling). През 1895г. се създава Американската федерация по боулинг (American Bowling Congress A.B.C.), като за първи път в исторята на боулинга официално се създават и приемат правила и закони за играта.

Боулингът има богата история и първите разкрития за съществуване на играта са от 5200 г.пр. Хр.
В днешно време боулинг се играе в специална построена за целта зала с изградени писти в края на която са разположени кегли. Целта на играта е да се съборят колкото може повече кегли с един удар.
Над 110 страни членуват в Федерацията по боулинг FIQ (Fedration Internationale des Quileeurs) с над 100 милиона играчи в целия свят, като залите за боулинг по света се различават по големина и архитектура. Съществуват зали с по две писти и такива с над 100 писти.

Тестов урок
Тестов урок

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Mauris non consequat odio. Suspendisse faucibus porta est in rutrum. Proin ultrices id augue a interdum. Proin augue nisi, volutpat sit amet rutrum at, dapibus condimentum nulla. Curabitur pretium sit amet massa quis commodo. Aliquam mattis nulla vitae nisl maximus viverra. Nulla facilisi. Sed lobortis a turpis…

Прочети повече
Кратка история на боулинга
Кратка история на боулинга

Боулингът е една от най-старите игри в света. Археолози откриват в Египет детски гроб на около 5200 години. В него откриват топки, кегли и друго оборудване. Така разбираме, че преди много векове древните египтяни са играли някакъв вид боулинг. В Германия 200 г. сл. Хр. на панаири и празници, които са правени по села и…

Прочети повече

Използваме „бисквитки“ с цел подобряване качеството и функционалността на нашата уебстраница.